Lezbični Klub Monokel, Društvo ŠKUC-LL |
aktualno | lastna soba | fotogalerija | povezave | o klubu

5. - 9. mar

9. mednarodni feministični in queer festival Rdeče zore

5. – 9. marec 2008, AKC Metelkova mesto, Ljubljana

Celoten program: http://www.kudmreza.org/rdece/

Še posebej vas vabimo na te dogodke:

Sreda, 5. marec

17.00, Klub Gromka

Predstavitev zbornika

New Feminism. Queer and Networking Conditions (Založba Löcker, Dunaj, 2008).

Knjigo predstavljata sourednici Marina Gržinić (Slovenija) in Rosa Reitsamer (Avstrija) ter soavtorici Reni Hofmüller (Avstrija) in Đurđa Knežević (Hrvaška). Nataša Velikonja, druga sodelujoča avtorica iz Slovenije, bo po predstavitvi na voljo za individualna vprašanja in pogovore.
V zborniku šestdeset teoretičark, umetnic in aktivistk razpira prostor za debato o spremembah v sodobnem feminizmu. Zanima jih, kateri pogoji, ki jih narekuje globalni kapitalizem, so preoblikovali in spremenili feministične koncepte, paradigme in stališča, ki zadevajo delo, migracije, kapital in demokracijo.

Zbornik bo naprodaj po predstavitvi. Predstavitev bo potekala v angleškem jeziku.

četrtek, 6. marec 2008
19.00, Klub šKUC-LL-Monokel

Otvoritev razstave interaktivnih kolažev
Andreja Gomišček (Slovenija): Det´s d uej ahaaha aj lajk it
Zamolčane in nevsakdanje spolne prakse na kolažih, v katere so vključena ogledala.

***

19.30, Klub šKUC-LL-Monokel

Pogovor
Sophia Starmack (Turčija): Turško lezbično gibanje

Aktivistka organizacije LambdaInstanbul, ki se trenutno sooča s kazenskopravnim pregonom zaradi domnevne »protipravnosti in nemoralnosti«, bo govorila o dejavnostih te in drugih organizacij, ki se v Turčiji borijo proti homofobiji, policijskemu nasilju, diskriminaciji seksualnih delavk in delavcev. Govorila bo tudi o omenjeni tožbi.

***

21.00, Menza pri koritu

Video-gledališki manifest

Vstaja lezbosov (Slovenija): HOMO-RISK
Kolektiv Vstaja lezbosov še naprej prevprašuje namene in pomene javnega prostora ter išče odgovor na vprašanje, kje v njem je mesto za lezbijke. S pomočjo videa, gledaliških prvin in z vašo pomočjo bomo odkrivale ironično ozkost heteronormativnosti ter prestopale meje vidnosti in slišnosti. Priporočena uporaba protivirusnih zaščitnih oblek, saj virus lezbius zopet razsaja! ***

22.00, , Menza pri koritu

Stand-up komedija
Martina Ipša (Slovenija)

Ptujčanka Martina Ipša stand-up komedije ne predstavlja kot golo pokanje nepovezanih šal, temveč kot izražanje svojega stališča o različnih aktualnih in intimnih temah. Sicer pa se nikakor nima za aktivistko, saj pravi, da ni bila telesno aktivna že več let. Njena orodja na odru so besede, lastno telo, iznajdljivost in seveda odzivnost publike, ki lahko nastop odnese v čisto novo smer.

***

Petek, 7. marec 2008 17.00, [A] Infoshop -
Vaja v interpretaciji

»če si ženska, postani moški!«

Diskusijski večer ob primerih pravljic iz Balkana, ki tematizirajo netipičen zaplet pravljične junakinje, ki se, preoblečena v moškega poda v svet, premosti številne ovire in naloge ter si tako prisluži carično. Kako pravLJica postane pravica? Kako danes še drugače razumeti pravljice in njene spolne vloge? Ali je lezbična junakinja v pravljici možna?

Vajo v interpretaciji, tveganju, ki se, tako kakor v pravljicah, pravim junakinjam prej izplača, kot pa ne, bodo izvedle: Lilijana Burcar, Suzana Tratnik, Maja Pan in pripovedovalka Zdena Gajser.

***

22.00, Klub šKUC-LL-Monokel

Stand-up komedija

Urška Sterle (Slovenija): Prosimo, ne hranite lezbijke!

Naravni habitat lezbijke so subkulturna zakotja. Socialno okrožje lezbijke se imenuje Lezbična mafija in je večinoma sestavljeno iz bivših, sedanjih in bodočih ljubimk. Ustvarjalnih lezbijk se skrbno izogibajte – ohranite socialno distanco, vzdržite se fizičnih kontaktov in nikoli, čeprav vas še tako zamika, ne hranite kritične lezbijke. Morda bo tako migrirala na druga področja…

23.00

Sledi vžliki žur On the dark side of fantasy z DJ Cherry (rock in elektro rock) in članicama DJ kolektiva Lezklektika: DJ Kamasutro (elektronika, črni val in alter pop osemdesetih) in DJ Muzo (elektro in tehno rock).