Lezbični Klub Monokel, Društvo ŠKUC-LL |
aktualno | lastna soba | fotogalerija | povezave | o klubu

13. - 20. jun

O’živela knjiga

Umetniško ustvarjalni projekt O’živela knjiga želi spodbuditi obiskovalce in mimoidoče k druženju, ustvarjanju, branju, debatiranju skratka h kreativnemu preživljanju prostega časa. Odvržene in odpisane knjige smo uporabili kot material za sceno, iz njih pa bomo na delavnicah tudi zdelovali nove uporabne izdelke. S tem bi radi izpostavili problem kopičenja knjig, ki ne dosežejo bralca. Skozi proces predelave prevprašujemo simbolno vrednost knjige in nanjo onkraj tega gledamo kot na potrošni presežek. Knjige bodo postale vizualni element in še vedno bodo sporočale zgodbe in ustvarjale nove pomene in podobe.

Vsak dan od 18. ure dalje ulična čitalnica in prodaja knjig po ugodnih cenah

Petek, 13.6.

Zastori za luč, ustvarjalna delavnica za odrasle
Mentorica: Urša Štrukelj
Kose odpadnih knjig bomo prepogibali, trgali in rezali ter jih pomakali v stopljen vosek. Obdelava papirja z voskom ustvari zanimiv učinek prosojnosti, hkrati pa papir tudi utrdi. Tako narejen povoščen papir bomo pritrdili na žično ogrodje, le to pa bomo doma lahko pripeli na luč.

Sobota, 14.6.

Sosedje in prijatelji, predstavitev slikanice
Slikanico bo predstavil avtor Lawrence Schimel, pogovor bo vodila dramska igralka Suzana Grau in prevajalka Tina Kočevar
Zgodba o fantku, ki ima dva očeta, odpira vrsto vprašanj in družbenih pojavov, s katerimi bi se morali seznaniti današnji otroci: različne oblike družine, ljubezen do istega spola ter nenazadnje sprejemanje in spoštovanje raznolikosti vseh ljudi – to pa pomeni tudi prepoznavanje nestrpnosti, ki se izraža z raznimi načini diskriminacije drugačnih.

Ponedeljek, 16.6.

Knjižni lampijoni, ustvarjalna delavnica za otroke od 3. leta dalje
Mentorica: Maja Rijavec
Kose odpadnih knjig bomo s pomočjo lepila, narejenega iz moke, nanašali na napihnjen balon. Poigravali se bomo z vzorci oziroma črkami na papirju in jih lepili v zanimive oblike. S plastenjem bomo ustvarili zanimiv končen rezultat- lampijon, v katerega bomo lahko doma postavili svečko in opazovali igro svetlobe in senc.

Torek, 17.6.

Naj se s pravljico v knjigi, otrok zaljubi v življenje ustvarjalna delavnica za otroke od 3. leta dalje
Mentorica: Metoda Postolski Košir
Prisluhnili bomo pravljici Frana Milčinskega -Ježka: Zvezdica Zaspanka (Metodina pripoved). Sledi slikanje zgodbe v časovnem zaporedju (svetel papir, svinčnik, prekritje s tempero) spetje listov s platnicami, ki jih bomo tudi sami izdelali in naša drobna knjiga bo gotova! S pomočjo tvoje nove knjige, pravljico povej naprej prijatelju…

Sreda, 18.6.

Pridruži se – Mach mit, predstavitev Podpornega društva za nemški dopolnilni pouk v materinščini
Otroci in mladostniki iz dvojezičnih družin, ki doma govorijo tako nemško kot slovensko, se redno srečujejo v okviru Podpornega društva za nemški dopolnilni pouk v materinščini. V okviru srečanj spoznavajo nemško kulturo, ki je delu slovenskega prostora zelo blizu. Za prireditev so pripravili različne točke v nemškem jeziku. Vsi obiskovalci so seveda toplo vabljeni, da pri programu sodelujejo.

Četrtek, 19.6.

Knjigovezništvo, ustvarjalna delavnica za odrasle
Mentorica: Maja Modrijan
Kose odpadnih knjig in liste fotokopij bomo rezali, vrtali, šivali, lepili, ovijali, prepogibali, trgali itd. Tako si bomo izdelali unikatne knjige, ki nam bodo lahko služile kot denimo zvezki, bloki ali skicirke.

Petek, 20.6.

Origami iz knjig, ustvarjalna delavnica za odrasle
Mentorica: Maja Rijavec
Knjižni papir odpadnih knjig nam bo služil kot predloga za izdelovanje origami figuric (rožic, živalic, ladjic ipd.). Narejene oblike bomo pomočili v stopljen vosek in jih tako utrdili in naredili vodoodporne. Iz tako obdelanih figuric si bomo nato izdelali unikaten nakit ali mobile.

Projekt so omogočili: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Mestna občina Ljubljana, Zavod za Turizem Ljubljana, Urad RS za mladino, KED Smetumet, Slaščičarna pri vodnjaku, Pravična trgovina 3MUHE, Costella, Aero, Cafe Open in Ciciban