Lezbični Klub Monokel, Društvo ŠKUC-LL |
aktualno | lastna soba | fotogalerija | povezave | o klubu

25. jun

Stand up komedija

Če je stand up komedija izražanje osebnega stališča v javnem nastopu, potem lahko po nedavnih člankih v časopisih predvidevamo, da imajo samo moški svoje stališče. S tem še neuveljavljenim žanrom nastopanja pri nas, se ukvarjajo tudi ženske, katerih je bistveno manj, ampak po številu nastopov in kvaliteti parirajo nastopom moških komikov. Zato se nam zdi prav presenetljivo, da te niso ali pa so samo bežno omenjene.

V Klubu stand up komedije smo se zato odločili, da organiziramo dogodek, kjer se bodo predstavile tri stand up komičarke: Sara Horžen kot open mic, Martina Ipša in Lucija Čirovič.

S tem večerom želimo vsem pokazati, da so ženske na slovenski stand up sceni zelo dobre komilarke, ki se lahko kosajo z marsikaterim moškim komikom in ga tudi »pokosijo«.

Verjamem, da bosta Martina Ipša in Lucija Čirovič (kot open mic se bo preizkusila mlada Sara Horžen) naredile takšen večer, da bo Menza pokala po šivih od smeha in da ne rabiš biti moški v Sloveniji, da si dober stand up komik!

V sredo 25.06.2008 ob 20. uri, bodo Menzo pri koritu, Metelkova mesto, Lj (Kudmreža ) s smehom napolnile:

Sara Horžen (open mic)
Smeh… mi osmišlja življenje.
Nastop… me dvigne.
Aplavz… mi da energijo.
Luči… dojemam kot nadrealno.
Govor… moje pristno izražanje. Neposrednost… moj stil.
Občinstvo… moje ogledalo.
Mikrofon… moj stik z občinstvom.
Humor… mi predstavlja univerzum.
Stand up… zame vse zgoraj našteto.
Sara… enostavno jaz!

Martina Ipša, stand-up komičarka
Vstani in povej! Ptujčanka Martina Ipša stand-up komedije ne predstavlja kot golo pokanje nepovezanih šal, temveč kot izražanje svojega stališča o različnih aktualnih in intimnih temah. Sicer pa se nika­kor nima za aktivistko, saj pravi, da ni bila telesno aktivna že več let. Njena orodja na odru so besede, lastno telo, iznajdljivost in seveda odzivnost publike, ki lahko nastop odnese v čisto novo smer. Njena formula za tresenje od smeha je preprosta, a še kako učinkovita: namesto na obrabljene šale stavi na dobro odmerjene puščice, domišljijo, drznost in inovativnost, vse to pa začini z iskrenostjo: če govoriš resnico, potem že mora biti smešno! Zato njeno pripovedovanje pritegne publiko v alternativnih klu­bih, na kmečkem turizmu ali na festivalu, saj je v vsaki resnici nekaj šale, ki mimogrede zavije vrat tudi kakšnemu stereotipu. Skratka, Martina se ne šali, ko se šali. (Suzana Tratnik)

Lucija Čirovič, stand-up komičarka
Nekaj o meni. Ime mi je Lucija. Imam svoj kraj, ki se imenuje po meni: Lucija zraven Portoroža. O meni so napisani komadi: “Santa lucia by night…” potem “Lucille…” pa “Lucy in the sky, with diamonds…”. Tudi slovenski se najdejo: “Lucija, Lucija…” Katalenin komad ali pa stari, dobri Gu-Gu: “Moja mala Lucija, moja mala Lucija, dela dan za nocjoooo…” Aja, ta govori o eni kurbi. To nisem jaz! Pisem se Čirovič. Dva mehka C-ja… E, jebi ga: nihče tega ne zna napisat prav, in ko vam hočem razložit, mi računalnik zjebe stvar!!! To s strešicami na računalniku je res cela zmešnjava. Če napišeš: “Rada imam zelje!” sploh ni ziher, da se zastopimo: zelje v solati ali želje, ki se izpolnijo? Da ne govorim kako reagirajo na strešice roadplanner-ji: Lašče = Laa, Želimlje = }elimlje, Kočevje = Koevje… Zdaj pa ti vedi kaj odtipkat, da te bo pripeljalo na željeni cilj! Ne vem točno zakaj, a spomnila sem se misli, ki sem jo nekje slišala: “Včasih moraš hiši narisat dimnik, drugače obiskovalci mislijo, da je skedenj”.

Kaj je stand up komedija?

Veščina javnega nastopanja, je bila od nekdaj spoštovana umetnost. Življenje nas vsakodnevno pripelje v situacije, v katerih naša sposobnost javnega nastopa ustvarja vtis, s katerim izražamo naše osebne lastnosti in naš odnos, do življenja in okolice, v kateri se nahajamo. Ker postaja vsakodnevni način komuniciranja vedno bolj enosmeren (računalnik, splet, televizija, kino, časopisi, radio …), se pri ljudeh pojavlja potreba po živi dvosmerni komunikaciji, v kateri ljudje želijo v živo slišati osebo, ki se predstavlja. Način je zmeraj isti, oseba vstane in izrazi svoje stališče. Predstavlja svojo osebnost.

Več o stand up komediji:
Klub stand up komedije – www.standup.si
www.myspace.com/standupcomedyklub

Vljudno vabljeni vsi željni smeha in dobre zabave.

Vstopnina: 4eur

Janja Zdolšek
Vodja organizacije in marketinga
GSM: 041 441 540

Klub stand up komedije
Vetrinjska Ul. 30 – Naskov dvorec, Maribor
www.standup.si
www.myspace.com/standupcomedyklub