Lezbični Klub Monokel, Društvo ŠKUC-LL |
aktualno | lastna soba | fotogalerija | povezave | o klubu

11. - 18. sep

Artivizem

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Artivizem v četrtek, 11. septembra ob 21h v Kluba Tiffany in Monokel. Posebna gostja Urška Sterle.

Razstava Artivizem

(Klub Tiffany in Monokel, Metelkova mesto)

Razstava Artivizem je izbor aktivističnih akcij v okviru gibanja za enake pravice gejev in lezbijk (GLBT), ki se v svojem konceptu poslužujejo umetniških prijemov. Sodobna aktivistična gejevska in lezbična umetnost združuje performativno umetnost in politični aktivizem. Je umetnost in hkrati politična demonstracija. Akcije obravnavajo različne teme od homofobije, zapostavljenosti GLBT avtorjev in identitet do HIV/AIDS tematike. V Sloveniji smo v zadnjih dvajsetih letih zasledili mnogo akcij take narave. Nekatere so bile vključene v širše dogodke, ki se sami po sebi ne tičejo direktno GLBTQ gibanja, a so se še vedno nanašale na širše pravice, kot so delavske demonstracije. Nekatere so se zgodile v okviru Parade ponosa, ki je že sama po sebi takšna manifestacija. Večina pa se jih zgodi spontano v direktni reakciji na družbeno dogajanje. Tak primer je akcija Pedri na strehi, avtorja Braneta Mozetiča, ki se je zgodila na Starem trgu v Ljubljani, kot reakcija na nasilje ob paradi ponosa 2008 in homofobičnih odzivov nanjo v nekaterih slovenskih medijih. Drug primer take direktne reakcije je Vstaja lezbosov z odzivom na izgon dveh lezbijk iz ljubljanskega Orto bara zaradi poljubljanja. Značilnost teh akcij je predvsem, da se poslužujejo javnega prostora ter njihovo poudarjanje pomembnosti identitetne politike v sodobni skupnosti.

V želji da bi širši javnosti predstavili pomembnost teh akcij, sta se ekipi gejevskega kluba Tiffany in lezbičnega kluba Monokel odločili, da organizirata razstavo Artivizem. Z razstavo želita kluba vzpostaviti skupni kontekst teh akcij in izpostaviti izvirnost ter pomembnost teh akcij za kontinuiran demokratični diskurz v sodobni družbi. Z razstavo se akcije slovenskih aktivistov in umetnikov postavljajo ob bok evropski in ameriški tradiciji urbane gverile, hkrati pa je razstava tudi spomenik slovenskemu GLBTQ gibanju, ki je v svojih dvajsetih letih uspelo izboriti mnogo kulturnih in pravnih sprememb za GLBTQ populacijo. A boj za pravice še zdaleč ni končan in enakopravnost je še daleč. Upamo, da bomo z razstavo in refleksijo na pretekle akcije navdihnili nove generacije aktivistov ter posameznike, ki se zavzemajo za pravico do različnosti identitet.

Razstava predstavlja kolektiv Vstaja Lezbosov, projekt Pedri na Strehi Braneta Mozetiča, Mutatika – HIV/AIDS projekt Roberta K. Muellerja in posamezne akcije, katerih preprosto ne moremo spregledati.

Kustos razstave je Jernej Škof.

Razstava je del projekta Dialogi, ki ga kluba izvajata s podporo MOL – Urada za mladino.

Za pomoč pri razstavi se zahvaljujemo šKUC – LL, šKUC – Magnus, KUD Evine potomke, ter vsem sodelujočim skupinam in avtorjem.